*Etusivu *Galleria, kuvia ja videoita *Storbåt AURA, rakentaminen *Talonpoikaisvene, tarinoita *Yhdistys *Yhteystietoja
Storbåt AURA, rakentaminen » SELOSTUS RAKENTAMISEN VAIHEISTA » Mallikaaret


SELOSTUS RAKENTAMISEN VAIHEISTA
Venetyypin valinta
Puutavaran hankinta
Köli ja keulasteevi
Mallikaaret
Perästeevi ja peräpeili
Veistokaaret
Kylkilaudoitus
Sisustaminen: kajuutta ja karneeraus
Purjeet, seisova ja juokseva riki
Kone ja voimansiirto
KUVAT: Rakennusaineen hankinta
KUVAT: Köli, steevit ja mallikaaret.
KUVAT: Kylkilaudoitus
KUVAT: Veistokaarien teko ja asennus
KUVAT: Moottori varusteineen
KUVAT: Kajuutta ja karneeraus
KUVAT: Purjeet ja riki
Artikkeli TS 8.3.2005
Artikkeli TS:ssa 19.8.2011
Rakentamisen tukijat
Esite
***Mallikaaret***
Piirustuksista ”lyötiin ulos”, kuten veneenrakentajat sanovat, mallikaarien muodot oikeisiin mittoihinsa. Piirustuksesta tehtiin ensin mittataulukko: Piirustukseen tehtiin 10 x 10 mm ruudukko (jota täydessä mittakaavassa vastasi kaariruudukon 20 x 20 cm ruudukko). Jokaisen kaaren ja mittaruudukon leikkauspisteen koordinaatit (etäisyys keskiviivasta ja kölin alapinnasta) siirrettiin mittataulukkoon ja muutettiin sen jälkeen mittakaavassa luonnolliseen kokoon.

Kaariruudukko tehtiin seuraavasti: Aluksi vanerille piirrettiin mitoitusta varten viivat 20 cm:n jaolla ja toiset viivat edellisiin nähden 90 asteen kulmassa samalla jaolla. Mittataulukosta saadut leikkauspisteiden koordinaatit siirrettiin näin muodostuneeseen luonnollista kokoa olevaan kaariruudukkoon. Leikkauspisteisiin kiinnitettiin avuksi ruuvit ja sopivan joustavaa vaneriliuskaa ruuvien kautta taivuttamalla piirrettiin kaaren juoheva muoto ruudukkoon. Viiva vastasi kunkin kaaren ulkopintaa lähtien kölin keskiviivasta ja leikaten kölin ja alimmaksi tulevan laudan saumakohtaa ja päätyen tulevan ylimmän laudan yläreunaan eli partaaseen.

Viivan muoto siirrettiin mallikaaren lautoihin ikivanhalla menetelmällä, jossa toimittiin seuraavasti: Ensiksi teipattiin nauloja parin sentin välein vaneriin siten, että naulan kannat tulivat ruudukkoon piirretyn viivan kohdalle. Sen jälkeen laskettiin varovasti mallikaareksi sahattava lauta naulojen päälle. Seuraavaksi miehissä tallattiin laudan päällä ja malliviivan kohdalla olleet naulankannat painuivat laudan alapintaan jättäen siihen painumajäljen. Lauta käännettiin ja jäljet yhdistettiin toisiinsa viivalla ja näin ruudukossa olevan viivan muoto oli saatu lautaan. Mallikaaren puolikas saatiin sahaamalla lauta viivaa pitkin. Tehdyn puolikkaan avulla piirrettiin mallikaaren toinen puolikas ja näistä koottiin pystytukiin kiinnitettävä kokonainen mallikaari. Kasaus tehtiin kaariruudukon päällä, jotta siitä saatiin varmasti symmetrinen ja selkälauta kiinnitettyä vaakasuoraan. Kun vastaavalla tavalla oli tehty ja kiinnitetty kaikki seitsemän mallikaarta alkoi veneen malli hahmottua.

© Turunmaan perinneveneyhdistys r.y. 2003-2017
Kummeli Group Oy