*Etusivu *Galleria, kuvia ja videoita *Storbåt AURA, rakentaminen *Talonpoikaisvene, tarinoita *Yhdistys *Yhteystietoja
Galleria, kuvia ja videoita » Riilahti 2014


Vallan Valoja 2012
Kuvauspurjehdus Airistolla 2013
Maarianhaminan meripäiville 2013
Video Kihdillä 2013
Riilahti 2014
Kuvat Riilahti
Houtskär 2015
Kustavi 2015
Purjehdusvideo 2015
Kuvakirja 2016
Artikkeli TS Vesille 2017
Naantalin saaristolaisvenepurjehdus 2017
***Storbåt Aura Riilahden taistelunäytöksessä 2014***

Turunmaan perinneveneyhdistyksen yksi toimintamuoto on osallistuminen sellaisiin tapahtumiin, jossa historiaa tehdään eläväksi. Vuonna 2014 Storbåt Aura miehistöineen osallistui Riilahden meritaistelun 300-vuotisnäytökseen Hangossa. Meritaistelu 27.7.1714 oli osa Suurta Pohjan sotaa (1700-1721) ja sitä edelsi venäläisen kaleerilaivaston onnistunut manööveri, jossa se soutamalla kiersi sitä vastaan Hangon edustalle asettuneen Ruotsin avomerilaivaston, joka tyvenessä säässä ei kyennyt vastaamaan liikkeeseen. Venäläiset kaleerit pystyivät näin etenemään kohti Saaristomerta.

Ruotsalaiset olivat sijoittaneet Riilahteen erillisosaston estämään venäläisten kaleerien vetämisen Hankoniemen yli ruotsalaisten selustaan: 18 tykillä varustettu tykkiproomu HMS Elefanten (kontra-amiraali Nils Ehrenskjöldin lippulaiva), kaleerit Örnen, Tranan, Gripen, Laxen, Geddan ja Valfisken sekä saaristolaisveneet Flundran, Mörten ja Simpan. Onnistuneen kiertoliikkeen tehnyt venäläinen kaleerilaivasto hyökkäsi tätä erillisosastoa vastaan. Näytöksessä ruotsalaista Elefanttenia esitti fregatti Shtandart, jonka perään ja keulaan ankkuroitui yhteensä neljä storbåtia (Aura ja Stella, Elsi ja Tilda) markkeeraamaan ruotsalaisia kaleereita ja saaristolaisveneitä.

Venäläisiä kaleereita puolestaan piti esittää toistakymmentä perinne- ja muuta puuvenettä tykkisluuppi Dianan johdolla. Diana olisikin ollut näyttävä lisä hyökkääjien rivistöön, mutta se hyytyi valitettavasti kotisatamaansa Suomenlinnaan - muut veneet toki olivat paikalla. Alusten lisäksi näytökseen liittyi runsas joukko 1700-luvun asuihin pukeutuneita sotilaita aseineen ja leireineen. Taistelupaikan sijainnista on erilaisia näkemyksiä, kuvauksia tapahtumista voit lukea vaikka täältä tai täältä tai täältä . Ruotsin tappiot merellä ja maalla (viimeinen kenttätaistelu Napuella Isokyrössä oli hävitty samana vuonna jo helmikuussa) aloittivat Isovihana tunnettun synkän historiallisen ajanjakson.

Storbåt Aura liputettiin näytöksen ajaksi Ruotsiin ja saimme miehistövahvistuksia Uudenmaan karoliineista musketteineen, keulakannelleen kunnon tykin ja omalle miehistöllekin kättä pidempää. Netissä on runsaasti kuva- ja videomateriaalia näytöksestä (kokeile vaikka hakusanaa 'Riilahden meritaistelu'). Alla on video (lähde Wikipedia: Riilahden meritaistelu), jossa Storbåt Aura on hyvin esillä. Sen alapuolella on linkki kuvasivulle, josta voit katsoa, miltä tapahtuma näytti Storbåt Aurasta käsin.

By Paul Lenz (Self-photographed) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Klikkaa tästä valokuvasivulle!


© Turunmaan perinneveneyhdistys r.y. 2003-2017
Kummeli Group Oy