Vasemmalla on valikko, jossa on tarkempi selostus rakentamisen vaiheista ja kuvia tehdyistä töistä. Lue myös Storbåt Auran esikuvana olleen storbåtin veistäjän, Erik Rosenbergin tarina. Lisäksi valikossa on linkkejä lehtiartikkeleihin ja -kuviin. Klikkaa ja tutustu!
Isoveneet ovat normaalikäytössä olleet avoveneitä: kajuutta on ollut irroitettava ja nostettu paikoilleen lähinnä markkinamatkoja varten. Avoveneenä tila on ollut joustavasti käytössä esimerkiksi eläinten kuljetukseen tai nuotan kelaamiseen ja kalastustarvikkeiden kuljettamiseen (verkot, suolatynnyrit jne).
Veneen pohjaa peittää tukeva sisäpuolinen veistokaariin kiinnitetty laudoitus eli karneeraus. Karneeraus ulottuu laidoilla toiseksi ylimmän laudan yläreunaan, jossa se päättyy kaarien ja rungon välin täyttävään pitkittäiseen lankkuun (raiskatelki). Karneeraus suojaa runkorakenteita mekaaniselta vahingoittumiselta ja helpottaa liikkumista. Menneinä aikoina lastina saattoi olla kotieläimiä, halkoja, kalatynnyreitä yms. Koska venettämme käytetään huvipurjehdukseen olemme mukavuuden vuoksi ja istumapaikkojen lisäämiseksi tehneet raiskatelkin jatkoksi pitkittäiset penkit.
Isoveneen kajuutta on veneen muodosta ja kajuutan irroitettavuudesta johtuen hyvin matala. Kajuutan etuseinässä olevan luukun kummallakin puolella on ruutuikkuna. Rakensimme kummallekin laidalle myrskypunkan ja niiden eteen u-muotoisen penkin. Kajuutta saa varusteikseen lisäksi säilytystilaa ja valurautaisen kamiinan. Katto rakennettiin kuten laidatkin niittaamalla muotoonsa höylätyistä laudoista. Meidän veneemme kajuutta on esikuvista poiketen rakennettu kiinteäksi, mutta ulkonäöltään se noudattaa perinnettä kiinnityshakaset mukaan lukien.
TIIVISTELMÄ RAKENTAMISVAIHEISTA
Isoveneen rakennushanke alkoi järeän puutavaran hankinnalla 2001.
Venelaudat ja muuta tarpeellista puutavaraa sahautettiin keväällä 2002, minkä jälkeen se sai kuivua kaikessa rauhassa odottamassa käyttöä.
Varsinainen veneen rakennustyö aloitettiin Turussa Forum Marinumissa syksyllä 2003. Ensimmäisenä oli kuitenkin vuorossa verstaan varustaminen tarvittavilla koneilla, pasutuslaatikolla, höyläpenkillä ja muilla tarvikkeilla. Vasta lautavaraston rakentamisen jälkeen pääsimme itse veneen rakentamiseen.
Vuoden 2004 aikana työstettiin steevit ja mallikaaret, peräpeili ja aloitettiin kylkilaudoituksen teko. Veistokaariaihioita hankittiin ja työstettiin.
2005 jatkoimme veneen laitojen lyömistä ja asensimme ensimmäisiä veistokaaren osia paikoilleen. Samalla valmistimme myöhemmissä työvaiheissa tarvittavia osia.
2006 ja 2007 aikana lyötiin loput kylkilaudat ja hankimme veneeseen kunnon koneen. Veistokaaria sovitettiin paikoilleen ja sorvasimme sadoittain katajanauloja kaarien kiinnittämiseen.
2008 alussa siirsimme rungon viimeisteltäväksi Veturitallin verstaalle. Rakensimme karneerauksen rungon sisäpuolelle, keulatäkin säilytystiloineen ja aloitimme lisälaitojen sovituksen.
2009 jatkoimme moottorin ja voimansiirron asennusta sekä rakensimme mm. kajuuttaa, kajuutan kattoa, avotilan penkkejä, luukkuja, ikkunan pokia ja muita sisustusosia sekä teetimme erilaisia tervapoltettuja rautaosia sepällä.
2010 tilasimme purjeet (iso, fokka ja toppi) sekä juoksevan rikin Jouni Lahdenperältä Maarianhaminasta. Työstimme maston puuosat ja asensimme mastohelat. Purjeet koeripustettiin keväällä 2010. Lisäksi teimme peräsimen, hankimme painolastiksi hissin vastapainoja, jotka epoksipinnoitettiin. Hankimme tukevan trailerin veneen kuljetusta ja talvisäilytystä varten. Teetimme tukevan kalaraudan sekä peräsimen heloja. Muutimme isoveneen telakalle ja rakensimme vahvan telttakatoksen, joka mahdollisti työskentelyä myös talven aikana.
8.6.2011 oli vesillelasku, minkä jälkeen oli vuorossa koepurjeduksia ja veneen varustaminen.
6.8.2011 sinnikkyytemme palkittiin Naantalin talonpoikaispurjehduksen loppujuhlassa vuosittain jaettavalla Faber Navalis- perinnevenepalkinnolla. Myöntämisperusteina mainitaan: "Vuosittain jaetaan enintään kolme ”VALLIS GRATIAE FABER NAVALIS” – arvoa veneille, jotka ovat vanhoja tai vanhojen mallien mukaan tehtyjä uusia. Veneiden on oltava tuomariston mielestä alkuperäisessä kunnossa tai entisöity alkuperäiseen kuntoon. Veneiden varusteet on oltava harmoniassa perinteen kanssa."
18.8.2011 Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve kastoi veneemme nimeksi AURA. Alla olevassa kuvassa Storbåt AURA on juhlaliputettuna kotisatamassaan Turun vierasvenesatamassa juuri hetkeä ennen kastamistilaisuuden alkua (kuva Arto Korhonen).
Katso kuvia kastamistilaisuudesta, linkki löytyy vasemalta valikosta.
Myöhemmiltä purjehduksilta näet kuvia ylävalikon Galleriassa.